Dela nyhet
Förtydligande kring IPT och eventuell modifiering av metoden
21 nov 2024 6 kommentarer
Det har gått en dryg månad sedan föreningen genomförde sin årliga nationella IPT-konferens. Utifrån att IPT som metod visar sig användbar över världens alla hörn och med olika målgrupper, kändes det så inspirerande att svenska behandlare inom olika verksamheter delade med sig hur de utövar IPT eller för in delar av IPT i deras befintliga arbete. Anpassningar var ledordet och det rörde anpassningar både utifrån patientgrupp, terapeutens tidigare erfarenhet och anpassningar för att möta upp krav i verksamheten.
De flesta deltagare uttryckte att de var inspirerade och påfyllda av dagens innehåll. Styrelsen har emellertid även fått in feedback kring konferensens innehåll av en natur som innebär ett behov av förtydligande vad föreningen står bakom i vår syn kring metoden och hur mycket man kan modifiera för att det skall kallas IPT.
Om IPT, bakgrund, evidens, teori och metodik
IPT kom till som en metod att behandla och förhindra återfall i depression, utifrån en modell som beskrivs i Gerald Klermans bok från 1984 och som senare även presenterats med uppdaterad forskning i böcker av Myrna Weissman och John Markowitz. Därefter har IPT visat sig verksam vid olika förstämningssyndrom som bipolärt syndrom, dystymi och vid samsjuklighet av annan psykisk eller somatisk ohälsa. IPT har visats verksam vid alla åldrar och världen över. Även vid olika ångestsyndrom som ex. PTSD och ätstörning har IPT ett vetenskapligt stöd. Den semistrukturerade metoden vars hoppfulla, nyfikna terapeutiska hållning kommer ur dynamisk stödterapi och positiv psykologi, har fokus på affekter, jobbar med utforskande öppna frågor och strävar på ett kollaborativt sätt att tillsammans med patienten förstå kopplingen mellan aktuella identifierade symtom och det i personens liv som just nu påverkar och påverkas av dessa. Att med utgångspunkten att vi som relationella varelser påverkas känslomässigt vid konflikter, förluster och förändringar som rör vår identitet, våra sociala roller och relationer med viktiga andra, styr valet av fokusområdena rollförändring, Interpersonell konflikt, Komplicerad sorg och interpersonell sårbarhet. Genom att skapa en förståelse kring sin situation och sina behov samt kommunicera dessa till viktiga andra, strävar IPT att skapa symtomreduktion, förbättrade relationer ökad livskvalitet, känsla av gemenskap och stärkt agentskap. Vanligtvis presenteras IPT som en korttidsterapi som är 16 gånger för vuxna och 12 gånger för tonåringar. Studier har visat på kortare interventioner vid mildare tillstånd och längre kontakter vid mer omfattande problematik. Det är dock uttalat att det finns en given ram från början när terapin börjar och slutar.
En central del i IPT är att uppmärksamma rörelsen vad gäller symtomförändring och då IPT kommit till i ett forskningssammanhang är det givet att utvärdera effekten i behandlingen varje gång. När vi kliniker gör olika anpassningar i stort och smått och av olika skäl är detta ofta kreativt och för att möta upp de människor vi möter. John Markowitz skulle sagt; - ”Om du kan göra si eller så med den eller den patientgruppen? Tja.. Gör en pilotstudie, utvärdera, skriv en rapport och diskutera resultat och metod med kollegor. Sen kan vi se om det funkar och om vi tycker att det fortfarande är IPT :).
Baserat på detta kan vi konstatera att någon av presentationerna på vår konferens nu i oktober, ex. FB-IPT, har studerats enligt golden standard (RCT) och implementeras utifrån den modellen inom Bup. Andra presentationer har pågående pilotprojekt och andra behöver studeras i effekt för att säga vara ett verksamt tillvägagångssätt. Så fler pilotprojekt! :) Jag tänker också att vi behöver skilja på när vi använder tekniker ur vår tidigare förvärvade verktygslåda som ett sätt att nå fram med IPT. Det står ingen stans om du får eller inte får använda whiteboard, om man skall fylla i olika formulär, måla, använda känslokort osv. Där har vi olika terapeutiska stilar och kan inspireras av varandra och vara uppmärksamma på att det inte tar fokus från principerna i metoden. Detta är en balansgång som inte alltid är enkel.
Med allt detta sagt är det föreningens utgångspunkt att IPT primärt skall utföras på det sätt det är presenterat av i Klermans & Weissmans manual för vuxna, Mufsons för ungdomar och Dietz för tweenies. Svensk vård har successivt infört betydligt mer korta interventioner på olika håll - med kortare tid än vanliga terapisessioner och där man inte självklart bokar in ett återbesök. På vilket sätt IPT kan komma till nytta i detta vårdkontext behöver prövas och studeras. Det kan eventuellt vara mycket hjälpsamt.
MEN det är inte något som vi ser uppfyller kraven för att definieras som en fullvärdig behandling att kalla Interpersonell psykoterapi, inte heller IPT-brief eller IPC, då det snarare rör sig om IPT-inspirerade tekniker än en terapi. OCH för tydlighets skull så anser vi inte att det kan tolkas vara det socialstyrelsen menar när de rekommenderar IPT för vuxna och unga inom svensk sjukvård.
Styrelsen IPTS
Kommentarer
Thomas Ström 22 nov 2024
En bra fråga var går gränsen för vad som är IPT. Ett utförligt och bra svar ger Malin på frågan men som hon nämner i sitt svar ”vara uppmärksamma på att det inte tar fokus från principerna i metoden. Detta är en balansgång som inte alltid är enkel”.
Föreningen IPTs har redan från starten lagt fokus på just att hindra det som i stor sett alla metoder med tiden utsätts för, en personlig anpassning till terapeutens behov och önskningar. Psykodynamiska metoden har på detta sätt under åren blivit uttunnad och i många fall missat målet med behandlingen ( numera har PDT :are återtagit en del genom att förtydliga och manualisera metoder) . Även KBT anses av många företrädare av metoden att den har i många fall har ”missbrukats” och att man på felaktiga grunder har menat att man har arbetat med KBT fast inte följt de grundläggande principerna.
För att citera John Markowitz ” varför säga att man har använt sig av IPT när man inte följer de grundläggande principerna i metoden. Vi vet inte vad som är viktigast i IPT metoden vi vet bara att om man följer den beforskade IPT metoden har den ett gott utfall”
Föreningen har som jag nämnde tidigare valt en väg att försöka att förhindra en sådan utveckling vad gäller IPT. Vi hade möjligheten att välja den vägen att gå ,eftersom när föreningen startades var IPT inte så känd i Sverige. Genom att bilda en förening och utbilda handleda och ackreditera terapeuter kan man från början och se till att ”alla” som använder metoden har grundläggande kunskaper av hur metoden / tekniken används.
Men vi har förfarande kvar risken att man anpassas till terapeutens behov och önskningar. Genom möten som föreningen arrangerar kan en debatt och diskussion hjälpa till att behålla grundtekniken, även efter examination som IPT terapeut
Thomas Ström (fd ordförande i IPT)
Gunilla Eriksson 22 nov 2024
Så fint att ni i styrelsen diskuterat detta och tar avstånd från att IPT urvattnas till oigenkännlighet.
Mattias Norlin 23 nov 2024
Tack för ert välformulerade meddelande och för det viktiga arbete ni lägger ner för att vidareutveckla IPT i Sverige. En utmaning kan vara de ramar och krav som arbetsgivaren ställer samt andra organisatoriska begränsningar, vilket ibland försvårar tillämpningen av regelrätt IPT. Det är därför särskilt viktigt att stå upp för IPT och dess grundupplägg. Jag förespråkar inte avsteg för metoden eller någon omdefiniering av IPT och vill betona vikten av att följa metoden och hålla sig inom terapiformens ramar för att undvika drifting. Samtidigt ser jag ett värde i att utforska hur metoden kan användas i nya kontexter – givetvis på en forskningsbaserad grund. Det är frågor som kan behöva noggrann reflektion och en bredare dialog om hur IPT kan tillämpas i olika sammanhang. Jag uppskattar därför Thomas förslag om ett forum för vidare diskussion, vilket jag tror kan vara mycket värdefullt.
Malin Bäck 23 nov 2024
Jag tolkade Thomas svar som att föreningens träffar och diskussioner kan hjälpa oss att undvika drift från metoden fast vi träffar olika patientgrupper. Det tänker jag också är ett av IPTS huvudsyfte - att stödja varandra att träda in i IPT och göra den så verksam som möjligt. Det är en process. Det gör vi genom ex workshops kring "att välja fokusområde", ha artikeseminarie kring ny forskning osv. Att kollegialt handleda varandra osv. Vad gäller frågan om avsteg från "orginalmanualen" av olika skäl så vill jag här även lyfta att vi i Sverige inte riktigt äger dessa frågor då metoden ju är framtagen av Myrna och Gerald och diskussioner kring vilka modifieringar som kan ses som "giltiga" är en diskussion som primärt hör hemma inom ISIPT (den internationella organisationen) och des forskarsamhälle. I ISIPT har det skapats olika sk. SIG - special interest groups kring ex trauma, bipolärt syndrom, tonåringar osv, för att systematiskt fördjupa och utveckla IPT på olika sätt. Jag vet att det är en tanke att starta en SIG kring IPC, dvs interpersonal councelling som är en modifiering av IPT för andra yrkesgrupper och lekmän som inte är psykoterapeuter. En diskussion och planering för en effektstudie för korta interventioner inspirerat från IPT hade eventuellt passat bra i ett sådant forum. I Sverige har vi emellertid sagt att IPT är något som utövas av personal med en grundläggande utbildning i Psykoterapi. Som framgick av en presentation vid konferensen så har vårt grannland Finnland gjort en enorm satsning att utbilda kuratorer i skolan i IPC för att möta upp unga tidigt med lindrig depression. Detta är lockande att ta efter i Sverige och en fallpresentation gjordes hur detta har prövats inom socialtjänstens ungdomsmottagning med lovande resultat. Innan vi är där behöver vi dock utvärdera detta systematisk. Jag förstod på Myrna W att hon anser att IPT (och IPC) definieras av dess 3 faser, och sätta aktuella symtom i sitt interpersonella kontext genom fokusområde.
Mattias Norlin 23 nov 2024
Jag håller med om detta och tycker att IPTS har en viktig funktion i det avseendet.
Intressant att ta del av det du berättar om det som sker även internationellt. Tack för förtydligandet och för fördjupad information.
Malin Bäck 23 nov 2024
Vi gör ett viktigt arbete att sprida och implementera IPT i Sverige men jag kan varmt rekommendera att man även blir medlem i ISIPT då det är ett fantastiskt sätt att nätverka, få en inblick i hur man ser på psykoterapi i olika delar av världen men jag tänker även att det är på konferenserna som ISIPT som vi får tillfälle att diskutera och kanske giltigförklara IPT i Sverige på olika sätt.