Webinarium kring IPT och ätstörning

Webinarium kring IPT och ätstörning

Onsdag 31 augusti kl. 13-16 över Zoom

I maj för fem år sedan startades en intressegrupp kring relationella perspektiv på ätstörning inom SEDS. En så kallad SIG (special interest group). Riksäts projekt kring IPT vid bulimi med angränsande tillstånd, Riksät IPT, hade då pågått ett par år. Året därpå träffades vi för första gången i Linköping och genomförde en fokusgrupp som i sin tur resulterat i att vi träffats minst en gång per år för att dela erfarenheter. Pandemin satte stopp för detta men nu tycker vi att det är dags att komma i gång igen. Vi som är ytterst ansvariga för detta är jag Malin Bäck doktorand vid Linköpings Universitet och Sanna Aila Gustafsson docent och chef vid Ätstörningsenheten i Örebro.

Vi riktar oss till personer inom ätstörningsfältet med IPT-utbildning, alternativt viss kunskap om IPT men med erfarenhet av målgruppen. Erfarna IPT-terapeuter med viss erfarenhet av ätstörningsbehandling är också välkomna. Sammankomsterna är gratis. 

Vi vill börja med en uppstart och bjuda in er till ett digitalt webinarium över Zoom onsdagen den 31 September klockan 13:00-16:00. Vi planerar även att ha en träff IRL i Örebro senare 2022 alternativt början på 2023, vilket fastställs vid detta webinarie. 

Program 31 Augusti 

Utöver att vi berättar lite vilka vi är som deltar på mötet och vad vi jobbar med för projekt eller dyl, så diskuterar vi artikeln The Effectiveness of Interpersonal Psychotherapy Versus Cognitive Behavioral Therapy for Eating Disorders: A Systematic Review and Meta-analysis” som alla då har läst i förväg. Slutligen summerar vi tankar som dykt upp under eftermiddagen som blir vägledande för fortsatta sammankomster. 

Anmäl er till Malin Bäck på relatera@me.com före 10 augusti. Artikel och länk till mötet. skickas ut till de som anmäler sig i god tid före.

Info om artikeln vi läser och diskuterar:

Xie Q, Yi P, Hu X, et al. The Effectiveness of Interpersonal Psychotherapy Versus Cognitive Behavioral Therapy for Eating Disorders: A Systematic Review and Meta-analysis. Research Square; 2021. DOI: 10.21203/rs.3.rs-867140/v1.

Abstract 

Purpose: Interpersonal psychotherapy (IPT) has been proposed as a treatment strategy for eating disorders (EDs). However, cognitive behavioral therapy (CBT) is the treatment more effectively and widely used than IPT. We conducted a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials (RCTs) to compare the effectiveness of IPT versus CBT on EDs. Methods: We systematically searched PubMed, Embase, Medline, Cochrane, Web of Science, and the Clinical Trials Database for RCTs that compared IPT and CBT. Results: Of 468 studies initially identified, 10 were suitable for incorporation into our meta-analysis (N = 833 participants). In those studies, IPT and CBT had comparable effects in terms of primary outcome (i.e., ED score) (SMD = 0.08), while IPT had a better effect in terms of secondary outcome (i.e., Inventory of Interpersonal Problems) (SMD = 0.32) than CBT. Compared with CBT, IPT had a better treatment effect for ED populations with lower Body Mass Index (SMD = 0.27) and age (SMD = 0.43). IPT and CBT both had follow-up effects of pre-test and follow-up comparison after fewer than 6 months (SMD = 1.61, 1.83), 6–12 months (SMD =1.48, 1.65), and more than 12 months (SMD = 1.29, 1.33). At the same time, only CBT showed a dose-response relationship trend (β = 0.017, p = 0.067). Conclusion: The meta-analysis provided clear evidence that IPT is an effective treatment measure for patients with EDs. This review also suggested that future research is needed to determine the effects of IPT in the treatment of EDs. Level of evidence Level I, systematic review and meta-analysis.