IPT uppmärksammas i Sveriges Radio

På väg till jobbet i dag kunde många höra på nyheterna att Interpersonell psykoterapi IPT är en vetenskapligt beprövad terapi som skall vara en del i behandlingsutbudet inom svensk sjukvård:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7538052

Länken ovan för dig till Sveriges radios inslag tidigs måndagen 24 augusti där man bland annat sa följande:

Interpersonell psykoterapi bör enligt Socialstyrelsens riktlinjer kunna erbjudas alla vuxna med lindrig till medelsvår depression. Men bara en procent av patienterna inom psykiatrin får den här behandlingen.

Det här visar en utvärdering gjord av myndigheten. Mattias Fredricson är chef för Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

– En utgångspunkt med de nationella riktlinjerna var att vi ville peka på behovet av mer psykoterapi. Det utvärderingen visar att det fortfarande finns behov av mer psykologisk behandling, säger han.

Psykoterapi i vården domineras idag av olika former av Kognitiv Beteendeterapi, KBT. Ungefär 80 procent av all psykologisk behandling i landet beräknas vara KBT, visar utvärderingen från ifjol.

När det gäller andra psykoterapier, som Interpersonell Psykoterapi, IPT, så har Socialstyrelsen sagt att det bör erbjudas överallt i vården för patienter med depression. Men i praktiken så får alltså bara omkring en procent av patienterna IPT.

Svensk och internationell forskning visar att IPT och KBT är likvärdiga vid behandling av depression men att ingen av metoderna hjälper mer än ungefär hälften av patienterna.

Att det därför i praktiken bara finns ett av alternativen att tillgå är därför allvarligt, menar psykoterapeuten Peter Ankarberg som tidigare var verksamhetschef för Capio psykiatri i Östergötland.

– Det här innebär att många patienter inte får den behandling som skulle kunna hjälpa dem och som de egentligen har rätt till. Det finns både forskning och erfarenhet som visar att olika människor reagerar olika på olika varianter av psykoterapi, säger Peter Ankarberg.

Vetenskapsradion berättar om köksbordsterapin

”Jag tyckte det var oerhört sympatiskt och alla fyra, patienten, journalisten, terapeuten och forskaren var både down to earth och glasklara kring vad IPT handlar om. Jag kände mig så stolt över att vara IPTare”.

Tomas Heldmark har i programmet ”På djupet” med hjälp av en föredetta patient, en IPT-tereapeut och en psykoterapiforskare försökt beskriva metoden IPT. Inslaget som legat på vetenskapsradions podd redan några dagar innan inslaget sänds i radio har väckt positiva reaktioner i olika forum där programmet delats. Nedan här kan du lyssna på inslaget:

Köksbordsterapin räddade Emil

”Interpersonell psykoterapi, IPT, påminner om ett samtal vid köksbordet. I början sågs det som en placebo-behandling, utan större effekt. Men den har i många studier visat sig effektiv mot depression. Emil Johansson led av svår depression och jagades av ständiga självmordstankar under uppväxten. Han medicinerade och fick elbehandling mot sin depression. Men det var först när han mötte IPT-terapeuten Malin Bäck som hans liv vände”.

I programmet hörs: Emil Johansson, programmerare, Malin Bäck, IPT-terapeut och doktorand vid Linköpings universitet, Rolf Holmqvist, professor i psykologi vid Linköpings universitet samt journalist Tomas Heldmark.

Kurs & sammankomster runt IPT

I nästa vecka hålls IPT-föreningens tredje egna IPT-utbildning. Se mer under vår flik utbildning & konferenser. På grund av pandemin så har det varit svårt för många att få besked om de kan få gå kursen. Den blir dock av, 31/8-3/9 närmre bestämt.

Distansutbildning online

Med anledning av pandemin kommer en distansutbildning i IPT påbörjas, vilken man kan ta del av i det tempo man önskar själv. Gemensamma seminarier över Zoom kommer också erbjudas. För mer info hör av er till Malin Bäck relatera@me.com eller 070-5490329

IPT-konferens i Lund

Sist men inte minst vill vi påminna om årets nationella IPT-konferens som detta år genomförs i samarbete med Lunds universitet. Se mer info under egen flik.